Waar moet je rekening mee houden als alleenstaande ouder? 0 438

Helaas komt het soms voor dat je er als ouder alleen voor komt te staan. Meestal zijn dit de moeders, maar soms geldt het ook voor de vader. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat een van beide is overleden. Ook kan het zijn dat na een scheiding het kind kiest om met een van de twee ouders geen contact meer te hebben. Soms gebeurt het ook dat een vader tijdens de zwangerschap al besluit dat hij er geen zin in heeft en vertrekt. Zoals je ziet kunnen er veel verschillende redenen zijn waarom je er als ouder alleen voor staat, of dit nou een keuze is of niet. Wat komt er allemaal bij kijken?

Inkomen

Je bent in je eentje verantwoordelijk voor het inkomen van het gezin. Er is geen partner die bij kan springen. Ook moet je de zorg dragen voor je kind. Je moet daarin een keuze maken. Wil je veel werken, dus een hoger inkomen, maar minder tijd met je kind? Of wil je minder werken, je hebt meer tijd met je kind maar je moet wel rondkomen van een minimumloon? Dat is een afweging die je zelf moet maken. Als je een sterke achterban hebt van bijvoorbeeld opa en oma, kan je misschien wat meer gaan werken, omdat opa en oma wat vaker oppassen.

Overkomen

Helaas ben jij zelf ook niet onschendbaar. Als je een alleenstaande ouder bent, en jou overkomt iets, dan moet je wel weten waar je kind in dat geval naartoe gaat. Stem dit af met je omgeving. Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen naar opa en oma gaan? Of naar een broer of zus? Of heb je een goede vriend of vriendin waar je je kind aan toevertrouwt, mocht jij er niet meer zijn? Zo iemand noem je een voogd. Dit moet worden vastgelegd door de notaris, zodat voor iedereen duidelijk is waar je kind naartoe gaat na het eventuele overlijden van jou. Natuurlijk zijn dit zaken waar je liever niet over na denkt, maar het is wel heel erg belangrijk om goed te regelen.

Sta jij op het punt om alleenstaande ouder te worden omdat je in scheiding ligt? En woon je in de buurt van Den Bosch? Deze mediator in Den Bosch helpt je met de scheiding.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen