Drie redenen om houten speelgoed te kopen 0 1163

Houten speelgoed is terug van weggeweest, en wij snappen wel waarom. Niet alleen ziet het er tijdloos uit, het is ook nog eens een duurzame keuze als het aankomt op speelgoed voor kinderen. Voor lange tijd was plastic speelgoed dominerend in het vak van de speelgoedwinkel. En met het gigantische aanbod tegenwoordig snappen wij wel dat je soms niet meer weet wat het ideale cadeautje is voor je kind als het op speelgoed aankomt. Ondanks dat je denkt dat het niet zoveel uitmaakt, is houten speelgoed absoluut de betere keuze. Wij vertellen je waarom!

Houten speelgoed is tijdloos

Van welke generatie je ook komt, je kan je waarschijnlijk herinneren dat je met houten speelgoed hebt gespeeld. En je ouders, schoonouders, en grootouders zullen dat ook hebben gedaan. Waarom? Hout is tijdloos! Niet alleen is speelgoed wat van hout gemaakt is een mooie aanvulling op je kinderkamer (vooral de wat grotere producten kunnen echte blikvangers zijn), er hangt vaak ook nog eens een sentiment aan. Ga maar na: speelgoed wat van generatie tot generatie is doorgegeven is veel waardevoller dan al het nieuwe wat je in de winkel kan kopen. En het kán ook doorgegeven worden, omdat houten speelgoed niet kapot te krijgen is. 

Duurzaamheid en ecologisch verantwoord

Dat brengt ons tot ons volgende punt: duurzaamheid. Met houten speelgoed kan jaren gespeeld worden, en het kan zelfs, zoals gezegd, doorgegeven worden aan volgende generaties. Dit komt omdat het praktisch onbreekbaar is wanneer het van goede kwaliteit is. Het kan dan ook veel langer meegaan en hoeft niet telkens vervangen te worden. Bedenk zelf maar eens hoeveel plastic speelgoed je moet hebben weggegooid omdat kleine deeltjes afbraken. Geen wonder dat veel kinderdagverblijven en basisscholen houten speelgoed doorgaans verkiezen boven plastic. 

En laten we eerlijk zijn: we weten allemaal dat plastic nou niet de beste keuze voor het milieu is. Een heel groot deel van dat (weggegooide) plastic eindigt uiteindelijk op de stort of in de zee. Ook is de productie van plastic speelgoed veel minder ecologisch verantwoord dan dat van houten speelgoed. Voordat het namelijk als “veilig” bestempeld kan worden, wordt plastic speelgoed vaak behandeld met allerlei gifstoffen. PVC wordt bijvoorbeeld flexibel gemaakt door middel van verschillende schadelijke weekmakers. Maar ook de restanten van verven wat op speelgoed zit zijn verre van gezond. Wetende dat je kind alles wat los en vast zit in zijn mond wil stoppen, is dit belangrijk om over na te denken wanneer je speelgoed gaat uitzoeken.

Veiligheid

Over dat happen gesproken: ook daar kan je met houten speelgoed veel minder snel de mist mee ingaan. Plastic laat veel sneller los, wat best gevaarlijk kan zijn wanneer kindjes aan hun speelgoed gaan peuteren en erop gaan sabbelen. Met hout hoef je je hier veel minder druk om te maken.

Houten speelgoed kopen

Hopelijk verkies je de volgende keer dat je iets gaat uitzoeken voor je kleine, houten speelgoed boven plastic speelgoed kiest. Ook al kan je wat duurder uit zijn, weet dat het je op termijn in de portemonnee gaat schelen. Daarnaast waarborg je de veiligheid van het speelplezier van je kindje ermee. Veel speelplezier!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen