Collageen, wat is dat nou precies? 0 616

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord of het voorbij zien komen: collageen. Maar wat is het nou precies? En waar is het goed voor? Dit zijn vragen die mensen vaak niet kunnen beantwoorden, ondanks dat ze het woord wél kennen. In dit artikel worden alle belangrijke aspecten van collageen besproken, zodat je aan het eind antwoord kunt geven op bovenstaande vragen.

Wat doet collageen?
Collageen is als het ware een eiwit dat voorkomt in de huid. Naast dat het goed is voor de huid, is het ook goed voor je spieren, botten en kraakbeen. Hier komt collageen dus ook in voor. Collageen is dus zeer belangrijk voor je algehele gezondheid.

Tip: Collageen Botten | Bouwsteen voor botten | Pijn in botten voorkomen

Collageen zorgt er onder andere voor dat de huid elastisch blijft, vandaar dat het ook vaak op de potjes van gezichtscrèmes staat! Als een huid elastisch is, oogt het een stuk stralender en jonger. Collageen gaat dus huidveroudering tegen. Helaas neemt het aantal procent collageen in de huid wel af, als je rond de eind twintig bent. Je verliest dan ongeveer 1% collageen per jaar. Vanaf dit moment is het dus helemaal van belang om de productie van collageen in de huid een handje te helpen.

Naast dat collageen goed is voor de huid, beschermt het ook de organen en helpt het bij de opbouw van je spieren. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel rondom je darmen. Dit bindweefsel bescherm de spijsvertering. Hier is collageen dus een belangrijk onderdeel van. Ook voorziet collageen de spieren van voeding. Collageen bevat namelijk glycerine, wat voeding is voor de spieren.

Het is dus erg belangrijk om je collageenniveau hoog te houden, anders heeft dit niet alleen effect op je huid, maar ook je spieren en botten! Collageen kan je het best binnen krijgen via je voeding, en nee, je hoeft heus niet een potje dagcrème op te eten waar collageen in zit! Sterker nog, zelfs het opsmeren van deze crèmes zal niet helpen om je collageenwaardes omhoog te krijgen. Als je op de ingrediëntenlijst van deze crèmes kijkt, zal je nergens collageen terugvinden.

Uitgelicht: Collageen Vitamine C Supplementen | Morgen in Huis!

De onderdelen waar collageen uit bestaat, zijn namelijk veel groter dan de poriën op de huid, waardoor het onmogelijk is om collageen via de huid op te nemen. Collageen zit gelukkig wel van nature in voeding. Collageen zelf zit alleen maar in dierlijke producten, en dan met name paling (met huid), zalm (met huid), kippenkraakbeen en varkensvlees. Producten met vitamine C en antioxidanten bevatten wel voedingsstoffen die de productie van collageen in het lichaam stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bessen, frambozen en sinaasappels.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen