Partner met Parkinson: zo houd je de relatie goed Reacties uitgeschakeld voor Partner met Parkinson: zo houd je de relatie goed 370

Parkinson is een ziekte die vooral bij ouderen kan opduiken. De ziekte is permanent en is dus niet te genezen. Wanneer er is geconstateerd dat je Parkinson hebt, is het belangrijk dat je vroegtijdig actie onderneemt zodat je zo min mogelijk van de negatieve effecten van Parkinson merkt. Kijk voor meer informatie op de site van Verder Met Parkinson.

Zo herken je Parkinson

Parkinson heeft een aantal symptomen die een indicatie kunnen geven dat je de ziekte te pakken hebt gekregen. Beginnende symptomen van Parkinson zijn vaak lichamelijk. Vooral de spieren worden hierdoor aangetast. Je zult bijvoorbeeld last krijgen van trillingen in de arm en begint te beven zonder enige reden. Ook zal je eerder vermoeid raken en voel jij je ook zwakker. Als gevolg kun je bijvoorbeeld last krijgen van kramp bij het schrijven. Je zult dan merken dat het handschrift onduidelijker wordt. Ten slotte kunnen de spieren ook stijf worden. Hierdoor kunnen bepaalde lichaamsdelen als de voeten op slot raken waardoor je ze niet meer kunt buigen of strekken. Niet iedereen zal dezelfde Parkinson effecten ervaren. Iedereen heeft een ander Parkinson verloop.

De relatie goed houden bij Parkinson

Eenmaal wanneer er Parkinson is geconstateerd is het belangrijk om de relaties die je hebt te behouden en zelfs te versterken. Dit kan je helpen om beter door deze ziekte heen te gaan. Het is ten eerste belangrijk om met anderen te praten. Velen weten niet zo goed wat Parkinson eigenlijk inhoudt. Het is belangrijk dat anderen je begrijpt door simpelweg met ze te gaan praten. Deel gevoelens en gedachten met elkaar zodat jullie op een lijn zitten. Problemen hoeven niet meteen opgelost te worden door erover te praten. Maar zo creëer je wel een omgeving waarin iedereen elkaar begrijpt. Zorg er tijdens het praten voor dat je duidelijk aangeeft wat jij van hen verwacht. Niemand kan jouw gedachten lezen dus zorg ervoor dat je dit duidelijk overbrengt. Zorg ervoor dat het praten met mate gedaan wordt. Het is ook belangrijk om af en toe dingen apart te doen. Zo kan iedereen zich focussen op de dingen in het leven die zij leuk vinden. Het is tenslotte belangrijk dat je elkaar blijft waarderen en ook over andere dingen in het leven praat. 

Previous ArticleNext Article

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen