Zwanger en je zorgverzekering 0 1157

Zwanger en je zorgverzekering

Als je zwanger bent heb je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij je zorgverzekering. Hoe het met de vergoedingen zit voor, tijdens en na je zwangerschap. 

Zwangerschaps vergoedingen

Je kunt als zwangere via de zorgverzekeraar een zwangerschapscursus vergoed krijgen. Zodat je goed voorbereid bent op je bevalling en het herstel. 

Kraampakket

Wanneer je zwanger bent mag je bij de zorgverzekering een kraampakket aanvragen. Deze moet je zelf aanvragen, dit kan op de site van de zorgverzekering en moet je ongeveer 5 maand van tevoren aanvragen. Dan krijg je deze ongeveer 3 maand voor de bevalling. In het kraampakket zit alles wat je nodig hebt tijdens de bevalling en na de bevalling. Dit alles is voor moeder en kind. Ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt kunnen de hulpmiddelen handig zijn als je weer thuis bent. Vaak zitten er nog wel een paar kleine cadeautjes in. De kraamverzorgster maakt hier gebruik van. 

Thuisbevalling

Wanneer je een thuisbevalling hebt gepland moet je toch een aantal dingen regelen. Waaronder de Verloskundigen zorg, bedverhogers, kraamzorg. Al deze dingen zitten in de zorgverzekering. 

Verloskundigen zorg

Verloskundigenzorg is de hulp die je krijgt voor de zorg van jou en je baby. Dit is zorg tijdens en na de bevalling. De verloskundigen zorg zit in de basisverzekering. De verloskundigen zorg moet je regelen voor de 20e week.  Vaak moet je wel een eigen bijdrage betalen als je bijvoorbeeld wilt bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Een poliklinische bevalling wordt vaak deels vergoed. Wanneer er een medische noodzaak is dat je in het ziekenhuis moet bevallen dan ben je vaak verzekerd. Tijdens de zwangerschap heb je recht op onderzoek om te kijken of je kindje gezond is. Een thuisbevalling wordt vaak altijd vergoed. 

Kraamzorg 

De kraamzorg moet geregeld worden voor de 20e week. De kraamzorg zit in de de verzekering. Vanaf dat je bevallen bent heb je recht op kraamzorg tot 10 dagen na je bevalling. Soms is er recht op vergoeding voor uitgestelde kraamzorg. Dit is voor minimaal 24 uur tot Maximaal 80 uur. De kraamzorg mag verleend worden door een kraamverzorgster die verbonden is aan een ziekenhuis, kraamcentrum of geboortecentrum. De extra kraamzorg is maximaal 4 dagen. Wanneer je 14 dagen in het ziekenhuis hebt gelegen kun je maximaal 6 uur extra kraamzorg vergoed krijgen. Wanneer je gebruik maakt van een gecontracteerde zorgverlener wordt alles vergoed.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen