Waarom moeten kinderen met een vulpen leren schrijven? 0 4807

Waarom moeten kinderen met een vulpen leren schrijven?

Vroeger was het standaard: zodra je naar groep 4 of de tweede klas ging, werd je uitgerust met een vulpen en mocht je écht leren schrijven. Anno 2020 hanteren lang niet alle basisscholen meer deze regel. Steeds vaker zien we standaard balpennen of wordt het meeste schrijfwerk simpelweg ingeruild voor typewerk. Is de vulpen met inkt dan iets wat enkel nog nostalgische gevoelens oproept? Of kunnen we nog wat leren van onze eigen geschiedenis? Hoogleraren zijn het erover eens dat kinderen nog steeds baat hebben bij het schrijven met een vulpen. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat zijn de voordelen voor onze kinderen als ze leren schrijven met een ouderwetse vulpen?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Het grootste nadeel van de huidige moderne technologie is dat het geschreven woord steeds meer wordt vergeten. Steeds meer basisscholen werken met tablets om opdrachten uit te voeren. Alhoewel schrijfopdrachten nog steeds gedaan worden is dit beduidend minder dan toen wij klein waren. Waar wij nog lekkerbekkend naar een Parker pen bij Pwakkerman.com staren, is dit voor kinderen eigenlijk helemaal niet meer zo vanzelfsprekend.

Schrijven met de hand vraagt echter om veel oefening. Door te oefenen, leer je. Tegenwoordig zien steeds meer mensen hun schrijfwerk verslechteren doordat ze nog weinig oefenen. Dit betekent dan ook dat de stof herhaald moet worden om het onder de knie te krijgen. Bovendien vragen hand geschreven opdrachten om een aantal cognitieve verbinden die je met typewerk simpelweg niet kunt nabootsen. Kinderen leren zich beter te concentreren, kunnen de stof beter onthouden als ze deze opschrijven en boeken vooruitgang op grof- en fijn motorisch vlak.

Goede pengreep

Een goede pengreep is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Veel jonge kinderen hebben moeite om een pen of potlood op de juiste manier vast te houden. Hierdoor is het niet alleen veel lastiger om netjes te schrijven, maar zal schrijfgerei ook sneller stukgaan. Dit was dan ook de voornaamste reden dat kinderen vroeger met een vulpen schreven. Met een montblanc bij Pwakkerman moet je zorgvuldig omgaan. Anders loop je immers het risico dat de penpunt breekt of dat je er een knoeiboel van maakt. Met balpennen leren kinderen sneller een verkeerde pengreep aan, wat op latere leeftijd des te moeilijker af te leren is.

Soepel handschrift

De meeste kinderen drukken veel te hard op schrijfgerei. Dit merk je wel aan de punten van potloden die door peuters en kleuters gebruikt worden. Je blijft ze slijpen. Dit komt doordat er te veel druk op gezet wordt. Een vulpen is een handige tool om dit gedrag te voorkomen. Zodra er heel veel druk op de penpunt gezet wordt, zal deze immers niet of moeilijk schrijven. Hierdoor worden kinderen gestimuleerd om soepeler te schrijven en minder druk uit te oefenen. Dit is zeer goed voor de fijne motoriek en ook op latere leeftijd hebben ze hier veel profijt van.

Wat kan je zelf doen?

Merk jij dat jouw kind het moeilijk vindt om te schrijven? Is zijn of haar handschrift slordig of oefent hij te veel druk uit op de punt? Dan kan de aanschaf van een Waterman pen bij Pwakkerman.com een goed idee zijn. Zelfs als er op school weinig mee geoefend wordt, biedt dit de mogelijkheid om regelmatig thuis te oefenen. Maak er een spelletje van en bekijk wie de mooiste krulletters kan maken. Je zal merken dat je kind met grote sprongen vooruit gaat, zeker als deze voor een mooie uitdaging wordt gezet.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen