Therapie voor het lichaam 0 487

fysio

Een ongeluk zit in een klein hoekje en soms komen we op het punt dat ons lichaam een klein zetje nodig heeft om in de goede richting door te gaan. Naarmate we ouder worden, kan het zijn dat ons lichaam niet meer geheel doet wat we willen. Ook bij een blessure of ongeluk kan het zo zijn dat ons lichaam tijd nodig heeft om te genezen en daarna weer opnieuw een aantal dingen moet leren om optimaal te kunnen functioneren. Dit zijn gewone zaken die we op een gegeven moment allemaal wel eens tegenkomen. Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen en ook het uiteindelijke doel en de oorzaak zijn belangrijk om te bepalen welke soort van therapie het beste bij je past.

Fysiotherapie

Over het algemeen denken we vaak aan fysiotherapie als we het hebben over blessures of ongelukken en het verbeteren van of het opnieuw leren van bepaalde bewegingen die ons lichaam niet meer goed zelf kan. Bij fysiotherapie is het opbouwen van kracht en conditie het allerbelangrijkste. Vaak gaat het om mensen die een ongeluk hebben gehad en bepaalde spieren of ledematen niet meer goed kunnen gebruiken, doordat er letsel opgelopen is. Dit letsel kan ervoor zorgen dat er spierkracht of flexibiliteit verloren is gegaan. 

Tip: Manueel therapeut Geldrop | Fysioclub

Fysiotherapie zorgt ervoor dat deze spieren getraind worden op zo’n manier dat ze hun originele functie en kracht niveau weer zo veel mogelijk terugkrijgen. Bij fysiotherapie gaat het vaak om het versterken en trainen van deze spieren, zodat iemand weer zonder zorgen zijn of haar gang kunt gaan. Er wordt gefocust op zwaardere handelingen tijdens kortere sessies, net zoals je in de sportschool aan krachttraining doet.

Ergotherapie

Bij ergotherapie wordt meer gefocust op de dagelijkse handelingen en het verbeteren of aanpassen hiervan. Als iemand bepaalde handelingen niet meer goed kan uitvoeren, bijvoorbeeld door letsel of slijtage, dan kan het nodig zijn om deze op een andere manier uit te voeren of juist helemaal opnieuw aan te leren. Ergotherapie focust zich op dit soort behandelingen, die mensen helpen zich weer zelfstandig en zelfverzekerd te voelen bij het uitvoeren van deze acties. Ergotherapie sessies zijn daarom vaak wat langer, omdat de handelingen meestal niet zo zwaar zijn en vaker geoefend kunnen worden. In overleg met de cliënt wordt gekeken wat mogelijk is en hoe ze het doel kunnen behalen die ze voor zichzelf opstellen.

Uitgelicht: Fysiotherapie in Geldrop

Fysiotherapie en ergotherapie focussen beide op het lichaam en de vrijheid van beweging, maar zijn toch net een beetje anders. Welke soort van therapie het beste bij je past is een belangrijke stap in het proces van verbetering, training en herstel.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen