Een gezondere levenswijze aanmeten 0 480

Gezond

Er is in de laatste jaren een trend ontstaan rondom de ‘gezonde levensstijl’. Maar juist door die populariteit is het beeld van zo’n levensstijl wat vertekend geraakt: mensen zijn immers geneigd om te zien wat ze willen zien. Het is daarom aanlokkelijk om bepaalde elementen uit je eigen leven min of meer in te passen in dat beeld. De hardnekkigste mythe over gezond leven is alcohol: het zou aan te raden zijn om elke dag één of twee glaasjes bier of wijn te drinken. Die mythe wordt hier ontkracht, en daarna wordt er een factor genoemd waar veel mensen niet aan denken: stress. Dat is vaak een sluipmoordenaar voor de gezonde leefstijl.

Allereerst dus alcohol. De mythe is: een of twee drankjes op een avond is goed voor je. Het zou de kans op hart- en vaatziekten verminderen, het zou stress verminderen, etc. Dit beeld is echter niet compleet juist. Er zijn enkele studies geweest die inderdaad zo’n verband lijken aan te tonen, maar er was hierbij altijd slechts sprake van een correlatie. Veel mensen, waaronder ook journalisten die over dit soort wetenschappelijke studies schrijven, zien dit aan voor een oorzakelijk verband. De grootte van de groep onderzochte mensen was nooit groot genoeg om écht bewijs te hebben voor zo’n oorzakelijkheid tussen alcohol en bevordering van de gezondheid. Maar omdat dit het beeld van een gezonde levensstijl aantrekkelijker maakt, wordt dat wél gedacht: je kunt een gezonde levensstijl aanhouden en tóch af en toe genieten van een biertje. Het bewijs is nog niet sterk genoeg om mensen die niet drinken aan te raden dit wel te gaan doen.

Leestip: Brooddieet: is alleen volkoren brood eten gezond om af te vallen?

Tips over stress

Dan nu een stukje over de sluipmoordenaar genaamd stress. Dat zorgt er namelijk voor dat je allereerst minder gezond gaat leven: die sigaret ziet er wel heel aanlokkelijk uit, en je hebt minder zin om aan lichaamsbeweging te doen. Ook slaap je slechter en is je immuunsysteem kwetsbaarder dan normaal. Dat zorgt natuurlijk weer voor nóg meer stress: die stapel werk op je kantoor wordt er niet kleiner op! Soms is het natuurlijk onmogelijk om stress volledig uit je leven te bannen: het kan een drukke periode zijn op je werk, je kunt werkloos zijn geraakt door de crisis en er is geen werk meer te vinden, etc. In dat soort gevallen is het belangrijk om tóch je gezonde levensstijl vol te blijven houden. Weersta die sigaret, laat dat extra biertje staan. Of liever: zorg dat je die dingen niet of nauwelijks in huis hebt tijdens periodes van verhoogde stress. Je wordt makkelijker verleid tot ongezond gedrag, dus kan het helpen als je die verleidingen uit je directe omgeving verwijdert. Het allerbeste is natuurlijk om de stressbronnen aan te pakken, maar zoals al eerder gezegd: dat is niet altijd mogelijk. Probeer toch zoveel mogelijk aan je gezonde levensstijl vast te houden, want anders kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je maar moeilijk uitkomt.

Goed artikel: De rol van maaltijdrepen in een effectief dieet

Kortom: verminder alcohol en stress zoveel mogelijk. Alcohol zou wat eigenschappen kunnen hebben die je gezondheid versterken, maar het definitieve bewijs daarvoor is nog niet geleverd. Stress is de stiekeme dooddoener voor je gezondheid: het is vaak een puur mentaal iets, dus je zou niet denken dat het effect heeft op je fysieke gezondheid. Toch is dat zo, deels omdat je de rest van je gezonde levensstijl (gezond eten, minder of geen sigaretten, etc.) eerder opzijzet.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen