Je woonkamer kindvriendelijk inrichten: 4 tips 0 808

woonkamer kindvriendelijk inrichten

Wanneer je kinderen hebt moet er een veilige leefomgeving worden gecreëerd. Hierbij moet zowel de kleding, het speelgoed maar ook de leefruimte kindvriendelijk zijn. De woonkamer is de kamer waar de meeste tijd wordt doorgebracht omdat de kids daar goed in de gaten kunnen worden gehouden en de ouders ook kunnen ontspannen met een leuke serie op tv. In dit artikel volgen enkele tips om de woonkamer kindvriendelijk in te richten, lees snel verder!

1. Materiaalkeuze

Bij kinderen horen nou eenmaal vlekken… Helaas is dit iets wat niet te vermijden is. Het is dus belangrijk dat je in en rondom de woonkamer een juiste materiaalkeuze kiest. Denk aan meubelbekledingsstoffen waar vlekken van gemorste etenswaren en dergelijke op kunnen komen, die vervolgens gemakkelijk te verwijderen zijn. Lichte kleuren en materialen zoals velours zijn geen goede combinatie met kinderen. Vlekken zijn hier goed op te zijn en blijven helaas (aangekoekt) in de stof zitten, kijk dus goed naar diverse eigenschappen van materialen en beperk de schade!

2. Kabels en snoeren

Naast materiaalkeuze is het ook belangrijk om bepaalde zaken in de woonkamer weg te werken. Om zowel vlekken als zeer onveilige situaties te voorkomen. Kabels en snoeren kunnen een gevaar vormen voor jonge kinderen. Als ze hier water overheen morsen, er aan gaan trekken of met hun vingers in de buurt van een stopcontact komen, zijn de gevolgen niet mals. Daarnaast kunnen kinderen hier ook gemakkelijk over struikelen. Werk diverse kabels en snoeren dus goed weg en zorg dat er in geen enkel stopcontact vingers kunnen worden gestopt!

3. Scherpe hoeken

Bij een kindvriendelijk huis horen ook kindvriendelijke meubels. Dit houdt onder andere in dat meubels geen scherpe hoeken en randen hebben waar een kind zich aan kan bezeren. Kinderen struikelen vaak, zijn wat onbehouwen en willen graag óveral aan zitten. Het is dus noodzakelijk om scherpe hoeken weg te werken en alles in de woonkamer zo ‘zacht’ mogelijk te maken. Neem dit ook mee naar de tuin. Een tuin voor de kids moet wederom zacht zijn en bijvoorbeeld gras of zand bevatten zodat zij hier lekker in kunnen spelen. Mocht iemand vallen, dan is een zachte landing gegarandeerd!

4. Planten

Tot slot zijn ook planten niet altijd kindvriendelijk. Het is wel zo gezond om planten in de woonkamer te hebben voor gezonde en verse lucht. Echter zijn planten van binnen niet altijd zo mooi als van buiten. Dit betekent dat vele bloemen en planten giftig kunnen zijn wanneer deze gegeten worden of eventueel in aanraking met een gevoelige huid. Laat je dus informeren bij een tuincentrum over welke planten en bloemen veilig zijn voor een huis met kinderen. Kies bijvoorbeeld ook niet voor een cactus aangezien kinderen de stekels niet direct als pijnlijk zullen zien…helaas zullen ze dit wel zo ervaren!

Naast een kindvriendelijke woonkamer creëren is het ook belangrijk om dit door te voeren in andere kamers van het huis. Zo verdient de keuken ook extra aandacht aangezien hier ‘gevaarlijke’ apparaten zijn zoals: oven, magnetron en kookpitten. Loop elke kamer van het huis na en probeer te denken als een kind, waar kan ik bij? Wat wil ik openmaken en waar wil ik op klimmen? Succes!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen