Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen voor een gezonde zwangerschap en bevalling. Een van de beste dingen die je kunt doen is het bezoeken van een verloskundige. Een verloskundige is een arts die gespecialiseerd is in zwangerschap, bevalling en de periode na de bevalling. Hier volgt een blik op enkele manieren waarop een verloskundige je tijdens je zwangerschap kan helpen
Je eerste bezoek
Tijdens je eerste bezoek neemt je verloskundige een uitgebreide medische geschiedenis af. Dit omvat informatie over je huidige gezondheid, de gezondheidsgeschiedenis van je familie, chronische gezondheidsproblemen, medicijnen die je gebruikt, allergieën en eerdere zwangerschappen. De verloskundige zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren en enkele routinetests bestellen, zoals een bloedonderzoek en een urinetest. Je verloskundige zal deze informatie gebruiken om een zorgplan voor je zwangerschap op te stellen. Het zorgplan wordt geïndividualiseerd op basis van jouw unieke situatie
Latere bezoeken
Tijdens volgende bezoeken zal je verloskundige de gezondheid van jou en je baby in de gaten houden. Ze luisteren naar de hartslag van je baby en meten de fundale hoogte, dat is de afstand van de top van je baarmoeder tot je schaambeen. De fundale hoogte helpt te bepalen hoe goed je baby groeit.
Je verloskundige als hulpbron
Naast directe zorg tijdens je zwangerschap, bevalling en kraambed, kan je verloskundige ook een waardevolle hulpbron zijn. Hij kan je informatie geven over wat je tijdens elke fase van de zwangerschap kunt verwachten en welke waarschuwingssignalen je in de gaten moet houden. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar andere specialisten als dat nodig is. Als je bijvoorbeeld een risicovolle zwangerschap hebt of tijdens de zwangerschap complicaties krijgt, kan je verloskundige je doorverwijzen naar een specialist in maternale geneeskunde of perinatoloog. Dit zijn artsen die gespecialiseerd zijn in risicovolle zwangerschappen.
Een verloskundige kan je na de bevalling ook doorverwijzen naar andere zorgverleners, zoals een lactatiekundige als je moeite hebt met het geven van borstvoeding of een bekkenbodemspecialist als je problemen hebt met incontinentie of seksuele disfunctie.
Meer informatie hierover kan je vinden op https://geboortecentrum.nl/.