Een scheiding, wat komt er allemaal bij kijken? 0 378

Een scheiding kan voor veel stress en onzekerheid zorgen. Naast de emotionele kant is er ook een praktische kant waarbij er veel dingen geregeld moeten worden. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste zaken die komen kijken bij een scheiding, zodat je beter voorbereid bent op wat er komen gaat.

Scheidingsprocedure

Wanneer je gaat scheiden in Veenendaal zijn er verschillende procedures mogelijk, zoals een echtscheiding, een ontbinding van het geregistreerd partnerschap of een beëindiging van het samenlevingscontract. Als jullie er samen uitkomen, dan kan de scheiding gezamenlijk worden aangevraagd. Als dit niet het geval is, dan zal één van jullie een verzoek tot scheiding moeten indienen bij de rechtbank. Het is aan te raden om hiervoor een advocaat in te schakelen.

Vermogensverdeling

Bij een scheiding moet het vermogen verdeeld worden. Hierbij moet je denken aan gezamenlijke bezittingen zoals de woning, auto en bankrekeningen. Ook eventuele schulden moeten verdeeld worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld samen afspraken maken of via bemiddeling van een mediator. Als jullie er niet samen uitkomen, dan kan de rechter uiteindelijk beslissen.

Ouderschapsplan

Als er kinderen in het spel zijn, dan moeten er afspraken worden gemaakt over de zorg en opvoeding van de kinderen. Dit wordt vastgelegd in een ouderschapsplan. Hierin komen zaken aan bod zoals de verdeling van de zorgtaken, de alimentatie en de omgangsregeling. Het ouderschapsplan moet worden opgesteld voordat de scheiding is afgerond en moet worden ingediend bij de rechtbank.

Alimentatie

Bij een scheiding moet er ook nagedacht worden over de financiële bijdrage van de ene partner aan de andere partner en/of aan de kinderen. Dit wordt alimentatie genoemd. Er zijn verschillende soorten alimentatie, bijvoorbeeld partneralimentatie en kinderalimentatie. Meestal wordt er bij een scheiding een alimentatieberekening gemaakt om de hoogte van de alimentatie te kunnen bepalen.

Afsluiting

Als alle zaken zijn geregeld en jullie het eens zijn geworden over de scheiding, dan kan er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin worden alle afspraken vastgelegd. Het convenant wordt ingediend bij de rechtbank en zodra de scheiding is uitgesproken, is de scheiding een feit. Na de scheiding moet er nog vaak veel geregeld worden, zoals het verdelen van spullen en het aanpassen van verzekeringen en abonnementen.

Conclusie

Een scheiding is een heftige en vaak emotionele gebeurtenis. Naast de emotionele kant, zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken behandeld, zoals de scheidingsprocedure, vermogensverdeling, ouderschapsplan, alimentatie en afsluiting. Het is aan te raden om een advocaat of mediator in te schakelen bij een scheiding, zodat deze professionals jullie kunnen begeleiden bij het maken van de juiste afspraken en de juridische aspecten van de scheiding kunnen regelen.

Bron: https://www.circles-mediation.nl/

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen