Een beknopt DIY stappenplan vlonder terras maken 0 48

Algemeen

Het bouwen van je eigen terras van vlonders is een geweldige manier om jouw buitenruimte in een omgeving te transformeren die perfect voor relaxen en entertainment geschikt is. Geloof het of niet, maar het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Sterker nog: als ik het als stylish mom kan doen, dan kan jij het ook zelf doen!

Het enige wat je voor deze DIY klus nodig hebt, zijn de juiste materialen, het beste gereedschap en een portie zelfvertrouwen. Zelfs als je zo goed als geen kennis over bouwen hebt, vertel ik jou in mijn handige stappenplan toch de stappen die je wilt volgen om een functioneel en duurzaam terras voor jouw achtertuin te bouwen.

De voordelen van een doe-het-zelf vlonder terras

Wat zijn de voordelen van het bouwen van je eigen vlonder terras, behalve dat je hier aangenaam achterover kunt leunen en ontspannen? Het meest voor de hand liggende voordeel is het economische voordeel.

Het inhuren van een professional om je terras aan te leggen kan behoorlijk duur zijn. Als je het daarentegen met een stappenplan vlonder maken zelf doet, dan kun je de totale kosten van het aanleggen van je terras drastisch verlagen.

Hieronder heb ik een verkort stappenplan samengesteld om jouw felbegeerde vlonder terras zelf te realiseren.

Stap 1. Plan je vlonder terras

Zoals bij elk DIY huisverbeteringsproject is de planning de belangrijkste stap. Want als je voldoende tijd en moeite in deze planning steekt, dan bespaar je jezelf later allerlei vervelende problemen.

De soort vlonderplanken

Eén van de eerste beslissingen die je hiervoor moet nemen, is of je jouw vlonder terras van hout, bamboe of composiet vlonderplanken gaat bouwen. Als je simpelweg ‘de beste keuze’ wilt, dan is dit moeilijk te bepalen, omdat al deze materialen hun eigen unieke voordelen hebben.

De traditionele keuze voor terrasplanken is hout. Dit was ook het enige materiaal dat vóór de introductie van composiet vlonderplanken begin jaren negentig werd gebruikt. Het is over het algemeen goedkoper in aanschaf en biedt een grote esthetische aantrekkingskracht. Bamboe vlonderplanken zijn daarnaast vooral een bijzonder ecologische keuze.

Composiet vlonderplanken zijn speciaal ontwikkeld om tegen de dingen bestand te zijn waarvoor hout (en bamboe) kwetsbaar kan zijn. Denk daarbij aan waterschade, rotting, insectenschade en de blootstelling aan alle weersomstandigheden. Het vereist bovendien minder onderhoud.

Al deze voordelen kosten jou helaas wel wat meer geld, want composiet vlonderplanken zijn doorgaans duurder in aanschaf dan de houten varianten.

Het vlonder terras ontwerp

Hoe je vlonder terras te ontwerpen hangt veelal van 3 eenvoudige vragen af:

  • Hoe ga je jouw terras gebruiken? Dit zal het ontwerp sterk beïnvloeden, omdat je verschillende eisen nodig hebt op basis van het beoogde gebruik van jouw vlonder terras.
  • Hoeveel ruimte heb je? Het is belangrijk dat jouw terras ontwerp je buitenruimte aanvult en dus niet domineert. Als je meer ruimte hebt, dan kun je een ontwerp met meerdere verdiepingen overwegen of het rond obstakels (zoals bomen) bouwen.
  • Wil je zon of schaduw op je vlonder terras? Je kunt hiervoor van de aanwezige bomen gebruikmaken of door een extra tuinhuisje of pergola te plaatsen.

Het te gebruiken gereedschap

Als je (nog) niet over het beste gereedschap voor het bouwen van je vlonder terras beschikt, dan moet je hiervoor naar een bouwmarkt gaan, alvorens je met jouw doe-het-zelf project begint. Enkele handige tools zijn een hand- of elektrische zaag, beitel, meetlint, schroevendraaier, elektrische boor met bits, verstelbare moersleutel, hamer, waterpas, touw en schep.

Stap 2. Begin met bouwen

Er zijn drie eenvoudige stappen om je bouwgebied uit te stippelen voordat je met de bouw van jouw vlonder terras begint. Met deze stappen kun je de afmetingen berekenen die je nodig hebt om een vierkante of rechthoekige vlonder te maken.

  1. Markeer met een potlood de lengte en positie van het terras op de muur van het huis. Bepaal ook waar het terras naartoe gaat. Je kunt op deze wijze een ruwe indeling maken met het hout of composiet materiaal dat je voor het terras gaat gebruiken
  2. Bepaal daarna de horizontale vorm van het vlonder terras. Meet hoeveel de vlonders van de grond verwijderd moeten zijn. Plaats een houten paal in de grond op de hoeken van de vlonderconstructie en wikkel een bouwlijn om elke paal.
  3. Pak vervolgens een lang, recht stuk hout en plaats die in een hoek van 90 graden naast het touw (doet dit zo dicht mogelijk bij jouw huis). Zoek het niveau tussen het hout en de markering op het huis met een waterpas. Zodra het waterpas staat, markeer dan de plek op het hout en pas de bouwlijn aan zodat deze op gelijke hoogte met dat merkteken staat. Je vindt zo jouw ideale verticale markering.

Stap 3. De bouwconstructie

De bouwfase is op zichzelf niet zo complex, maar het zou te ingewikkeld zijn om het in z’n geheel in dit blogbericht te bespreken. Het is daarom het beste om jezelf zo veel mogelijk te informeren over hoe je een vlonder terras kunt bouwen voordat je eraan begint.

De link van het bovengenoemde stappenplan vlonder maken is daarvoor een geweldige aanvang en er zijn op YouTube ook veel aanverwante instructievideo’s te vinden.

Als je na al jouw harde DIY werk een prima vlonder terras hebt gebouwd waar jij en je gezin subliem van kunnen genieten. Dan is het nu de hoogste tijd om al je vrienden voor een barbecue uit te nodigen, er samen te ontspannen of gewoon even heerlijk achterover leunen om je eigen doe-het-zelf werk te bewonderen!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen