Ben je van plan om een mooi sieraad te gaan kopen? Je moet goed opletten want er zijn heel veel neppe exemplaren te koop. Daarom vind je in dit artikel een aantal hele handige punten waar je aan kunt zien of de parels echt zijn of niet. De markt aan parels word overspoeld met gekweekte parels. Het zijn dan wel echte parels alleen heeft de mens invloed gehad op de parelvormig, deze helpen ze dan op gang te komen. Dit is niet zo bij echte parels, de mens heeft daar geen invloed op. Daarom zijn ze ook heel zeldzaam en hebben ze ook heel veel waarde.
Sinds wanneer werd de gekweekte parel gemaakt?
In het einde van de 19e eeuw kwamen de gekweekte parels steeds meer in opkomst. Vooral in Japan werden er technieken ontwikkeld om parels te kweken. Ook kwamen er steeds meer technieken om de parels steeds ronder te kweken. In deze tijd zijn bijna alle parels gekweekt. Maar wat is dan bijna alle parels? We kunnen het in een percentage uitdrukken en dan kom je op 99.99% van alle parels op de markt. Als je dus een echte parel vind heb je een hele waarde volle vondst gevonden.
Een echte parel
Een echte parel is zoals we al eerder benoemden heel zeldzaam. Slechts één op de duizend oesters bevat een echte parel. En dan moet je nog het geluk hebben om er een sieraad van te kunnen maken. Er is namelijk maar een heel klein deel dat gebruikt kan worden in een sieraad. Doordat het zo zeldzaam is zijn ze moeilijk te verkrijgen maar is het wel een winstgevende investering. Veel handelaren noemen gekweekte parels natuurlijk of echte parels. Vraag daarom of het een gecultiveerde parel is. Dan pas heb je een echte te pakken.
Hoe kan je echte parels herkennen?
Het verschil is heel moeilijk te zien. Er zijn zelfs experts die er soms nog naast zitten. Er zijn wel een aantal aanwijzingen waaraan je het zou kunnen zien. Hieronder vind je er een aantal.
Aanwijzing 1: bij een parelketting moet je kijken of de parels bij elkaar passen. Bij echte parels is elke parel anders qua grote en vorm. Ze zijn nooit helemaal perfect rond.
Aanwijzing 2: ook kun je goed aan de kleur zien of het een echte parelketting is of niet. Echte parels zijn namelijk wat bruiner dan de gekweekte parels die zijn namelijk helemaal wit. Echte parels zijn vaak wat romiger van kleur.
Aanwijzing 3: het is ook verstandig om naar het sieraad zelf te kijken. Omdat parels zo duur zijn is het sieraad daar om heen ook duur en kwalitatief erg goed. Vaak heeft het ook een dure sluiting.
Aanwijzing 4: ook kan het verstandig zijn om de parel in UV licht te bekijken. Een echte parel zal dan een geel/beige gloed hebben. En een gecultiveerde parel zal melkachtig of blauw kleuren.
Het is belangrijk om te kijken naar de prijs en kwaliteit. Al wil je een goedkopere parelketting dan kan je ook gaan voor een zoetwater parelketting.