Advies bij het kiezen van het juiste dekbed voor jouw gezin 0 656

Advies bij het kiezen van het juiste dekbed voor jouw gezin

Er is niets fijner dan na een lange (werk)dag eindelijk in je bedje stappen. Genieten van de warmte van je dekbed, het schone dekbedovertrek en je zachte kussen. Na een paar minuutjes dommelen val je in een heerlijke slaap om de volgende ochtend weer uitgerust aan de dag te beginnen.

Klinkt heerlijk, nietwaar? Toch blijkt in veel gevallen dat een goede nachtrust ver te zoeken is. Steeds vaker zoeken Nederlanders de huisarts op met slaapproblematiek. Dit heeft niet alleen met stress te maken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste mensen te weinig aandacht aan het uitzoeken van het juiste dekbed, kussen en matras besteden. Het gevolg? Een verkeerde slaaphouding, waardoor de nachtrust onnodig verstoord wordt. Wist jij al hoe belangrijk het is om over het juiste dekbed te beschikken? Nee? Dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen. In dit artikel geven we de broodnodige advies bij het kiezen van het juiste dekbed. Zo slaapt je gezin en jij voortaan een stuk comfortabeler!

Zo belangrijk is de juiste afmeting

Bij het kiezen van een goed dekbed vergeten mensen vaak stil te staan bij kleine dingen. Wist jij bijvoorbeeld hoe belangrijk de juiste afmeting is? Dit klinkt misschien ontzettend vanzelfsprekend, maar je zal zeker niet de eerste zijn die een te groot of te klein dekbed aanschaft. Bepaal daarom eerst de maat die je nodig hebt, voordat je een dekbed koopt. Bedenk tevens dat een dekbed altijd over het bed heen moet vallen. Bestel daarom nooit dezelfde afmetingen als de matrasmaat, anders kom je altijd een stukje dekbed tekort.

Houd natuurlijk ook rekening met je eigen – en eventueel die van je partner – lichaamslengte. Zo voorkom je dat je voeten onder het dekbed vandaan steken!

Welke vulling past bij jou?

Dekbedden zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Welke voor jou het meest geschikt is hangt voor een groot deel van de vulling af. Dekbedden zijn van verschillende materialen gemaakt. Grofweg kunnen we 3 verschillende soorten onderscheiden: wol, dons en synthetisch. Iedere vulling kent zijn eigen voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rijtje:

  • Een donzen dekbed klinkt misschien als de ultieme droom. Het gevoel dat vederlicht dons je warm houdt is bijna magisch te noemen. Beschik je al over een donzen hoofdkussen? Dan weet je heel goed hoe comfortabel deze vulling is. Dons beschikt over een zeer hoge isolatiewaarde en werkt vochtregulerend. Ideaal als je snel zweet of het vaak koud hebt in bed.
  • Een synthetisch dekbed is vooral geschikt voor mensen die snel last hebben van allergieën. Synthetische stoffen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en kunnen gemakkelijk op hete temperaturen gewassen worden. Het materiaal werkt wel minder vochtregulerend en ventilerend.
  • Wol werkt van nature warmte-isolerend. Wel voelt wol veel zwaarder op het lichaam, wat sommige mensen als minder prettig ervaren. Ook de vochtregulatie is minder goed dan bij bijvoorbeeld een donzen dekbed.

Ten slotte is het ook belangrijk om over de warmteklasse van het dekbed na te denken. Zweet je veel in je slaap? Of hebben je kinderen het snel (te) warm? Kies dan voor een dekbed met een lage warmteklasse of kies voor een 4-seizoenen dekbed. Door voor de juiste warmteklasse te kiezen, genieten jullie altijd van de ideale lichaamstemperatuur voor een gezondere en betere nachtrust.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen