Verlichting, een essentieel onderdeel van je interieur 0 277

Verlichting, een essentieel onderdeel van je interieur

Bij het inrichten van je woning denk je waarschijnlijk het eerste aan meubels en vloerbedekking. Verlichting wordt meestal over het hoofd gezien als een onderdeel van je interieur. Maar zonder verlichting is je interieur niet af. Sterker nog, zonder verlichting kun je als het donker wordt niets meer zien, en verlichting draagt bij aan de sfeer en zorgt voor minder stress. Hoog tijd dus om wat aandacht te besteden aan de verlichting als je je huis opnieuw gaat inrichten. 

Basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting

Bij verlichting maak je een onderscheid tussen basisverlichting of centrale verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting heeft als doel om de ruimte zo goed mogelijk te verlichten, en zet je meestal aan op het moment dat je de ruimte betreedt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de lamp aan het plafond die je aanzet als je de woonkamer inloopt. 

Accentverlichting is verlichting die een bepaald deel van je huis verlicht. Accentverlichting kun je functioneel toepassen, bijvoorbeeld bij een boekenkast, maar je kunt het ook gebruiken om een belangrijk object in de ruimte mooi uit te lichten zoals ook in etalages gebeurt. 

Als laatste categorie is er sfeerverlichting. Sfeerverlichting creëert -zoals de naam al impliceert- sfeer in je woning, en heeft een veel lagere lichtsterkte dan centrale verlichting en accentverlichting. Sfeerlicht is vaak warm licht en dimbaar. Je kunt bij sfeerverlichting denken aan tafellampen en wandlampen.  

Het maken van een lichtplan voor je woning

Met een lichtplan kijk je onder andere naar waar je verlichting nodig hebt in je woning, bijvoorbeeld bij de eettafel of boven het aanrecht in de keuken. Je bepaalt met een lichtplan ook wat de intensiteit van de lichtbron moet zijn. Het werkblad in de keuken moet bijvoorbeeld veel beter verlicht zijn dan de zithoek in de huiskamer. Vervolgens kijk je of er voldoende stopcontacten en aansluitingen voor lampen in je huis zijn, en of ze op de plekken zitten waar jij verlichting in gedachten had. 

Dit alles teken je in een plattegrond. In een plattegrond kun je goed zien of je nog plekken over het hoofd hebt gezien waar nog verlichting moet komen. Als je een lichtontwerp maakt begin je met de hoofdverlichting of centrale verlichting en bepaal vervolgens waar je nog accentverlichting en sfeerverlichting nodig hebt. 

Armaturen en lampen

Verlichting bestaat uit een armatuur en een lamp. De armatuur monteer je aan het plafond of de muur en de lamp draai je met de fitting die voorzien is van schroefdraad in het armatuur. De designs voor armaturen zijn eindeloos, dus je kunt helemaal naar eigen smaak passende armaturen zoeken voor jouw inrichting. Er bestaan verschillende soorten lampen met verschil in lichtsterkte en diktes van fittingen. Tegenwoordig worden er hoofdzakelijk alleen nog ledlampen, halogeenlampen en tl-buizen verkocht. Lichtsterkte van lampen wordt gemeten in lumen. Voor centrale verlichting gebruik je een lamp die een lichtopbrengst heeft tussen de 800 en 1000 lumen, en sfeerverlichting heeft meestal een lichtopbrengst van 200 lumen. Dan is er ook nog verschil in de dikte van de fitting. Ledlampen met een dikke e27 fitting worden het meest verkocht, daarnaast heb je ook nog een smalle e14 fitting. Kijk goed of je de lamp past in de fitting van jouw armatuur. Met een lichtplan en de juiste lampen creëer je de juiste sfeer in huis.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen