Het is altijd tijd om twee zeer belangrijke apparaten te inspecteren of te installeren die in elk huis aanwezig zouden moeten zijn: rookmelders en koolmonoxidemelders. Rookmelders zijn er al sinds de jaren 1970. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat werkende rookmelders de kans dat jij of je gezinsleden bij een huisbrand om het leven komen met 50% kunnen verminderen! Ze kunnen letterlijk jouw leven redden. Koolmonoxidemelders daarentegen bestaan pas sinds 1993 en kunnen, net als rookmelders, levensreddend zijn. Deze melders beschermen ons tegen koolmonoxide (CO), een giftig gas dat bovendien kleurloos, reukloos en dodelijk is. Dit giftige gas wordt geproduceerd door de onvolledige verbranding van brandstoffen zoals kolen, hout, houtskool, olie, kerosine, propaan en aardgas. Het hebben van rook- en koolmonoxidemelders in je huis betekent niet automatisch dat jij en je gezin veilig zijn. Er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden, deze vertellen we je graag!
Het aantal rookmelders dat nodig is en hun plaatsing
Eén werkende rook- of koolmonoxide melder in je huis zal jouw veiligheid niet garanderen. Er moeten dan ook per 1 juli 2022 op elke verdieping van je woning een rookmelder hangen. Dit is de wet die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken ingevoerd is. Rookmelders worden niet in de keuken of garage aangeraden, omdat rook van het koken of uitlaatgassen van je auto ze constant kunnen doen afgaan.
Het aantal koolmonoxidemelders
Ook is het nemen van meerdere koolmonoxidemelders wordt aangeraden. Een per verdieping zou perfect zijn. De enige plaats waar een koolmonoxidemelder NIET moet worden geplaatst is in de buurt van de boiler en de oven. Een kleine hoeveelheid ongebruikt aardgas is normaal wanneer een van deze apparaten wordt opgestart. Dus als je alarm in de buurt van deze apparaten is geïnstalleerd, kunnen ze voortdurend afgaan. Tegenwoordig kan je ervoor kiezen om combimelders aan te schaffen zodat je in een keer voor beide op tijd ingelicht kan worden.
Testen
Branddeskundigen raden aan rookmelder(s) eens per maand te testen door op de testknop van het alarm te drukken. Als de rookmelders in je huis met elkaar verbonden zijn, zou één druk op de testknop ze allemaal moeten laten afgaan. Als ze niet met elkaar verbonden zijn, druk je op de testknop van elk alarm. Als het alarm niet afgaat nadat je op de test knop hebt gedrukt, moeten de batterijen in het alarm worden vervangen. Gebruik nooit een open vlam om het alarm(en) te testen.
Onderhoud
Rook- en CO-melders vereisen zeer weinig onderhoud; het is echter een goede gewoonte om de batterijen twee keer per jaar te vervangen, wanneer de zomertijd begint en eindigt. Het is ook een goed idee om af en toe stof en spinnenwebben in de omgeving van de melder weg te zuigen.
Overlast
Onthoud dat een uitgeschakelde rookmelder geen bescherming biedt aan jou of je gezin. Rook- en koolmonoxidemelders zijn vrij goedkoop, maar hun waarde kan onbetaalbaar zijn als ze je leven redden. Zorg er dus voor dat je ze op de juiste manier gebruikt en onderhoudt.