Hout is een veelzijdig bouwmateriaal dat op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Maar welke houtsoort moet je kiezen? Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste hout voor je project, maar één factor die vaak over het hoofd wordt gezien is duurzaamheid. Hardhout is er al eeuwen en zal met je zorg waarschijnlijk net zo lang meegaan! Deze blogpost zal bespreken hoe je hardhout kunt vinden, waar het van nature groeit, en waarom het zo duurzaam is!
Waarom is hardhout zo duurzaam?
Loofhout is een duurzaam bouwmateriaal, maar waarom? Loofhout is een samenstelling van twee stoffen: de houthars en het harde, lignine houdende secundaire xyleem dat het omhult. De hars beschermt de buitenste laag tegen beschadiging, terwijl de lignine rotting voorkomt. Wanneer een loofhoutsoort wordt gekapt, heeft het nog steeds een natuurlijk oppervlak, in tegenstelling tot zachte houtsoorten waarvan het natuurlijke omhulsel is verwijderd. Dit betekent dat hardhout, zelfs als het niet is afgewerkt, vele jaren mee zal gaan voordat het begint te rotten.
Het verschil tussen zachthout en hardhout
Naaldhoutsoorten bestaan uit de lichtere, minder dichte stoffen die dichter bij de schors zitten. Loofhout is veel moeilijker te bewerken, maar is zeer goed bestand tegen rot. Zachthout is meestal ook minder duur dan hardhout. Dus als je project duurzaam moet zijn, zoals een buitendek of een balustrade, moet je voor hardhout gaan! Wat zijn enkele voorbeelden van loofhout? Enkele veel voorkomende soorten hardhout zijn:
- Berk
- Kers
- Esdoorn
Waar kan je het vinden?
Loofhout komt van over de hele wereld! Enkele populaire plaatsen om deze bomen te vinden zijn Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en Oost-Europa. Je zal moeten bepalen welke soorten in je omgeving groeien, zodat je weet waar en hoe ze moeten worden gekapt. Eenmaal geveld, moet een boomstam worden ontschorst met een bijl – dit wordt “bucking” genoemd. De boomstammen moeten dan minstens zes maanden drogen voordat ze tot timmerhout worden verwerkt. De meeste mensen denken aan snijplanken als één soort product gemaakt van hardhout, maar er zijn vele andere zoals vloeren, meubels en kasten!
Een leuk weetje over hardhout: Hardhout is eigenlijk ouder dan dinosaurussen! Ze waren het dominante type bos tot ongeveer 65 miljoen jaar geleden, toen ze allemaal werden uitgeroeid door het uitsterven van het Krijt-Paleogeen. Ze werden vervangen door zachthout bomen zoals dennen en sparren. Tegenwoordig maakt loofhout nog maar ongeveer één procent uit van het land op aarde!