5 tips om je kind te helpen bij het leren 0 752

5 tips helpen kinderen leren

Misschien herken je het wel: je kind heeft moeite om mee te komen op school. Als ouder wil je dan graag steunen en zorgen dat je kind weer beter mee kan komen en naar verwachting scoort op Cito-toetsen. Maar hoe doe je dat nu het beste?

Deze 5 tips kunnen he helpen om je kind beter te begeleiden bij het leren.

Doe het zelf voor

Het beste is voordoen. Modellen is dan ook een enorme opmars aan het maken in het onderwijs, waarbij de leerkracht terugkomt van allerlei alternatieve werkvormen, maar het gewoon weer zelf gaat laten zien. Wanneer je je kind wil helpen het optimale uit het leren te halen, kun je het prima zelf voordoen. Zorg dan wel dat je weet hoe het moet en wat er aangeleerd moet worden! Veel ouders leren kinderen strategieën en trucjes die ze zelf aangeleerd hebben gekregen, terwijl er op school intussen heel wat anders wordt verwacht. Zadel je kind niet met die frustratie en onduidelijkheid op.

Ga samen zitten en neem de tijd

Je kind vaart er wel bij als het van jou de tijd krijgt die nodig is om zich iets eigen te maken. Een belangrijk advies is dan ook om samen te gaan zitten en zeker de tijd te nemen. Drink er een kop thee bij en laat uit alles blijken dat je er op dat moment voor je kind bent en er samen met hem of haar het beste van wil gaan maken.

Je kan ook een tijd afspreken dat jullie samen zitten. Zo weet je kind ook waar hij of zij aan toe is. De bijles duurt dan misschien 45 minuten en niet langer of korter. Zo voorkom je dat je kind zich er sneller van af wil maken.

Zorg ook dat je telefoon weg is als je met je kind aan het bijlessen gaat. Anders is de kans groot dat je afgeleid raakt.

Beloon op proces, niet op prestatie

Als je iets niet kan, is het frustrerend genoeg. Ga dan ook niet een kind belonen als het iets wel kan, want daarmee geef je een heel verkeerd signaal af. Beloon bij voorkeur een proces. “Wat goed dat je dat aan het proberen bent” en “Wat heb je toch goed opgelet” werken veel beter dan “Fijn dat je nu wel snapt hoe breuken werken”, omdat ze iets zeggen over iets waar je kind wél iets aan kan doen: zijn of haar werkhouding en ambities.

Het is vaak een omslag voor ouders, maar wel eentje die je moet maken om het zinvol te laten zijn.

Bevraag je kind

Vraag altijd aan je kind wat het nodig heeft om beter te worden of iets onder de knie te krijgen. Ga nooit invullen en ga zeker niet van je eigen voorkeuren uit. Je kind is prima in staat voor zichzelf te denken en kan dan ook als geen ander aangeven wat er nodig is om hem of haar beter tot leren en werken te laten komen. Neem je kind dus serieus, vraag er zelf naar en handel ernaar. Ga niet invullen wat je zelf denkt dat goed is of wat ooit voor jou heeft gewerkt. Daar heeft je kind namelijk niets mee te maken.

Evalueer

Kinderen leren op school evalueren. Ze moeten dan terugkijken naar het proces (en vaak niet naar de prestatie, al is die er wel aan verbonden). Waarom zou jij niet evalueren met je kind? Stel je kwetsbaar op en vraag hoe je kind vindt dat jij geholpen hebt? Sta open voor feedback, hoe moeilijk jij dat ook vindt. Evalueren is een manier om wijzer en sterker te worden en is altijd bedoeld om verder te komen. Je kind kan daar een heel mooi voorbeeld aan hebben. Een goede evaluatie doet vaak veel meer dan een les of een praktijk.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen