Wat zijn haren? 0 620

Wat zijn haren

Onze haren bestaan, net als onze nagels, voor het grootste deel uit keratine, een belangrijk eiwit. Hoewel we op meerdere plaatsen op ons lichaam haar hebben, groeit het haar op ons hoofd het snelst. Niet iedereen heeft evenveel haren op zijn hoofd. Mensen met blond haar hebben de meeste, 140.000 haren, terwijl roodharigen maar 90.000 hoofdharen hebben. Ook de structuur van het haar verschilt. Europeanen hebben bijvoorbeeld fijner haar dan inwoners van Azië.

Hoe belangrijk zijn onze haren?

Het lichaamshaar van mensen heeft geen duidelijke functie, hoewel je hoofdhaar je huid beschermt tegen kou en zonlicht. Verder heeft ons haar vooral een esthetische functie. De manier waarop je je haar draagt, bepaalt voor een groot deel je uitstraling. Niet voor niets spreken we van een ‘bad hair day’ als ons kapsel ’s morgens niet in model te krijgen is. Onze haardracht is een belangrijk deel van ons uiterlijk, waarmee we een statement kunnen maken. Daarom gaan we regelmatig naar een kapper of laten we een kapper aan huis komen en besteden we tijd aan de verzorging en styling van ons haar.

De opbouw van een haar

Iedere haar bestaat uit twee delen. Aan de buitenkant van de huid zien we de haarschacht, terwijl de haarwortel verscholen ligt in de huid. Om de haarwortel zit een laagje, dat het haarzakje wordt genoemd. Daaruit groeit de haarschacht, die bestaat uit de bouwstof keratine. Ook bevat de haarschacht de stof melanine, die voor de kleur van het haar zorgt. Tijdens het ouder worden daalt de productie van melanine. Hierdoor wordt het haar kleurlozer en ontstaan meestal tussen het 40e en 50e levensjaar de eerste grijze haren.

De groeifasen van een haar

Iedere haar doorloopt een haarcyclus, die uit 3 verschillende fasen bestaat. De meest haren op ons hoofd verkeren in de anagene fase. Deze groeiperiode duurt van 2 tot 6 jaar en gaat over in de catagene fase, die 2 tot 3 weken in beslag neemt. In deze tweede fase stopt de haar met groeien. De derde fase is de telogene fase, waarin de haar steeds losser komt te zitten en uiteindelijk zal uitvallen. Uit dezelfde haarwortel kunnen daarna nog 10 tot 12 andere haren groeien. Veel mannen krijgen in de loop van hun leven met haaruitval te maken onder invloed van hormonen. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire onderwerpen

Aanbevolen